Φωτοβολταϊκά στη Στέγη: Με 238.000.000€ ξεκινά το πρόγραμμα Επιδότησης Φωτοβολταϊκών 2023

Φωτοβολταϊκά στέγης 1MW

Το πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη” προσφέρει στα νοικοκυριά και τους αγρότες (βλ. αγροτικά φωτοβολταϊκά) τη δυνατότητα να παράγουν το δικό τους ηλεκτρικό ρεύμα και να εξοικονομήσουν χρήματα. Το πρόγραμμα αυτό έχει συνολικό προϋπολογισμό 238 εκατομμυρίων ευρώ και η πλατφόρμα του (https://pvstegi.gov.gr) είναι διαθέσιμη από την Τρίτη 2 Μαΐου. Με το πρόγραμμα αυτό, οι οικογένειες και οι αγρότες μπορούν να επωφεληθούν από την τεχνολογία των φωτοβολταϊκών συστημάτων και να γίνουν αυτοδύναμοι στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη” νοικοκυριά και οι αγρότες όπου θα πρέπει να εγκαταστήσουν ένα μικρό φωτοβολταϊκό σύστημα και μια μπαταρία για αποθήκευση ενέργειας. Η κυβέρνηση θα επιδοτήσει μέχρι και το 75% του κόστους του φωτοβολταϊκού για τα νοικοκυριά, ενώ για τους αγρότες το ποσοστό επιδότησης φωτοβολταικών ξεκινά από το 40% και φτάνει το 60%. Επιπλέον, οι νοικοκυριά μπορούν να λάβουν μέχρι και 16.000 ευρώ επιδότηση, ενώ οι αγρότες μπορούν να λάβουν μέχρι και 10.000 ευρώ επιδότηση για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος με μπαταρία.

Ταυτόχρονα προβλέπεται ειδική αύξηση 10% στις επιδοτήσεις για άτομα με αναπηρία, τους συζύγους και τα εξαρτώμενα μέλη ατόμων με αναπηρία, τις μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Η υποβολή αιτήσεων και η έγκρισή τους διεκπεραιώνονται άμεσα, γρήγορα και αυτοματοποιημένα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ και της χρήσης των κωδικών TAXISNET, χωρίς περίπλοκη γραφειοκρατία και ταλαιπωρία. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν έως το τέλος του Ιουνίου 2024, με το σύστημα υποβολής αιτήσεων να παραμένει ανοιχτό μέχρις ότου εξαντληθούν οι διαθέσιμοι πόροι. Κάθε άτομο μπορεί να υποβάλει μία αίτηση για μία κατοικία, κύρια ή δευτερεύουσα, με ενεργή οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Ωστόσο, οι αγρότες μπορούν να υποβάλουν περισσότερες αιτήσεις ανάλογα με τον αριθμό των παροχών ρεύματος αγροτικής χρήσης που διαθέτουν, καθώς και μία αίτηση.

Το Πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 238 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αυτός ο προϋπολογισμός κατανέμεται σε τέσσερις κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία αφορά τα ευάλωτα νοικοκυριά και διαθέτει 45 εκατομμύρια ευρώ. Η δεύτερη κατηγορία, με 100 εκατομμύρια ευρώ, είναι αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα έως 20,000€ ή οικογενειακό εισόδημα έως 40,000€. Η τρίτη κατηγορία, με 63 εκατομμύρια ευρώ, αφορά αποκλειστικά πολίτες με ατομικό εισόδημα πάνω από 20,000€ ή οικογενειακό εισόδημα πάνω από 40,000€. Τέλος, η τέταρτη κατηγορία διαθέτει 30 εκατομμύρια ευρώ και αφορά αποκλειστικά επαγγελματίες αγρότες και αγρότες ειδικού καθεστώτος.

Για να υποβάλει κάποιος αίτηση, πρέπει να έχει ήδη συνάψει μια σύμβαση σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ, αλλά να μην έχει συνδέσει ακόμα τον φωτοβολταϊκό του σταθμό.

Ο φωτοβολταϊκός σταθμός μπορεί να τοποθετηθεί στη στέγη ή στο δώμα του κτιρίου (συμπεριλαμβανομένων στεγαστρών, βεραντών, προσόψεων, σκιάστρων και περγκολών), σε βοηθητικούς χώρους του κτιρίου ή της αγροτικής έκτασης (όπως αποθήκες και χώρους στάθμευσης), ή ακόμα και στο έδαφος.

Ο στόχος του προγράμματος είναι η κάλυψη του κόστους της μπαταρίας και των δαπανών ανάπτυξης και εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού, ακόμα και πλήρως. Για τις δύο πρώτες κατηγορίες, η επιδότηση της μπαταρίας ανέρχεται στο 100%, ενώ για τις δύο επόμενες κατηγορίες είναι 90%.

Τα νοικοκυριά έχουν υποχρέωση να εγκαταστήσουν έναν φωτοβολταϊκό σταθμό με μπαταρία, ενώ οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την εγκατάσταση με, ή χωρίς μπαταρίες.

Η μέγιστη ισχύς που μπορεί να επιδοτηθεί για το φωτοβολταϊκό σταθμό είναι 10,8 kW, ενώ για τη μπαταρία η μέγιστη επιδότηση είναι 10,8 kWh. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δηλώνει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να επιδιώκει τη δημιουργία καινοτόμων προγραμμάτων που βοηθούν στη μείωση των λογαριασμών ρεύματος των πολιτών και στον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Το πρόγραμμα “Φωτοβολταικα στη Στέγη” θα επιτρέψει σε χιλιάδες νοικοκυριά και αγρότες να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία, παράγοντας και αποθηκεύοντας τη δική τους βιώσιμη ενέργεια. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να προωθήσει την πράσινη μετάβαση με δικαιοσύνη για όλους.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest