Φωτοβολταικά σε Οικίες

Φωτοβολταικά σε οικίες

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε οικίες είναι μία απλή διαδικασία, με πολλά όμως οικονομικά και όχι μόνο οφέλη. Κάθε ιδιώτης έχει τη δυνατότητα να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συστήματα στη στέγη του, σύμφωνα και με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, κερδίζοντας μακροχρόνια οικονομικά οφέλη.

Τα Οικιακά φωτοβολταικά είναι μια ολοένα και πιο δημοφιλής επιλογή για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τα φωτοβολταϊκά πάνελ εγκαθίστανται στην οροφή των οικιών και μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια. Η ενέργεια αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους κατοίκους της οικίας για τις ανάγκες τους, ενώ επιπλέον μπορεί να πωληθεί στο δίκτυο, κάνοντας την οικία αυτάρκη σε ενέργεια.

Τα φωτοβολταικα συστήματα σε οικίες έχουν αρκετά πλεονεκτήματα. Πρώτον, οι ιδιοκτήτες μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα στο λογαριασμό του ηλεκτρικού τους και να μειώσουν το κόστος της ενέργειας. Δεύτερον, τα φωτοβολταϊκά συστήματα είναι περιβαλλοντικά βιώσιμα και μειώνουν την κατανάλωση των ορυκτών καυσίμων.

Το υβριδικό net metering είναι μια μέθοδος μέτρησης και χρέωσης της ηλεκτρικής ενέργειας σε σπίτια που διαθέτουν φωτοβολταϊκά συστήματα και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, όπως μπαταρίες.

Στην απλή μέθοδο net metering, η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά συστήματα μίας οικίας μετριέται από ένα μετρητή και πωλείται στον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Αντίθετα, όταν το σπίτι χρειάζεται ενέργεια από το δίκτυο, αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια από τον πάροχο, και οι δύο μετρητές καταγράφουν ξεχωριστά την παραγωγή και την κατανάλωση.

Στο υβριδικό net metering, η παραγωγή και η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από το σπίτι καταγράφονται από έναν κοινό μετρητή, ο οποίος επιτρέπει τη χρήση της αποθηκευμένης ενέργειας από τις μπαταρίες όταν η παραγωγή είναι ανεπαρκής για την κάλυψη των αναγκών του σπιτιού.

Τέλος, η επένδυση σε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα μπορεί να αυξήσει την αξία της οικίας και να καταστήσει πιο ελκυστική την πώλησή της στο μέλλον.

Ωστόσο, πρέπει να ληφθούν υπόψη και κάποια μειονεκτήματα. Η αρχική επένδυση για την αγορά και εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος μπορεί να είναι υψηλή. Ωστόσο, η τεχνολογία βελτιώνεται συνεχώς και οι τιμές μειώνονται, καθιστώντας τα φωτοβολταϊκά συστήματα πιο προσιτά για τους καταναλωτές. Επιπλέον, η απόδοση των φωτοβολταϊκών πάνελ εξαρτάται από την περιοχή και τις καιρικές συνθήκες στις οποίες εγκαθίστανται.

Το θετικότερο όλων είναι πως στην Ελλάδα έχουμε πολλές μέρες τον χρόνο έντονη ηλιοφάνεια!

Δείτε ακόμα: ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΕ ΣΤΕΓΕΣ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest